Water Kefir

Help my water kefir is not growing – what can I do?

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Dear water kefir fans,

You got yourself a high quality organic water kefir and ask yourself: Why is my kefir not growing? What can I do to make my water kefir crystals grow? In this article you will learn all you need to know for making your water kefir crystals explode.

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For making you ask yourself soon what to do with all those kefir crystals, we have these 8 easy strategies for a good growing water kefir for you.

  1. Recover time: Give your kefir some time after the first batch to get used to its new environment. This could take 1-3 batches before he starts growing.
  2. Chlorine-containing water: A lot of tap waters contain a lot of chlorine. Cook the water and let it cool down before you use it for your water kefir. A good filter for tap water can be a good solution too
  3. Minerals: Make sure your water kefir has enough minerals to grow. The optimal water quality should be hard and rich on minerals. If you have a reverse-osmose-filter, you could add some Himalaya salt for remineralisation. If your water is on a low lime level, just add some eggshells to your water kefir batch to get a positive growing effect
  4. Feeding: You should feed your water kefir with new sugar water every 1-3 days for making the milieu not too sour. This can harm your kefir grains
  5. Sugared water: Water kefir does work with juice (you can read here) and coconut water (you can read here). But in long time condition only sugared water is the right environment for the water kefir to grow. If you leave your kefir inside a foreign milieu too long it will stop growing
  6. The right ratio of ingredients: The right orientation for it is our great instruction for a perfect water kefir batch. The added sugar must be 60-90g per litre for an optimal kefir batch. Some people want to reduce the sugar which is not necessary: during fermentation the kefir uses the sugar and the sugar level gets low during fermentation time. Sugar is one of the most important ingredients for our water kefir to grow
  7. Temperature: Water kefir loves temperatures between 20-25°C. This is where the kefir crystals grow very fast.
  8. Not cold: Only if you want to store your water kefir ( how this works you can read here) you can keep the batch inside a fridge. High temperature fluctuations can harm the water kefir crystals and costs them a lot of energy. This makes them stop being productive and it can take 1-3 batches until he is back to normal activity

I wish you a lot of fun by trying those strategies and I am very excited to hear your opinions about your ideas for a good growing kefir.

I would love to see some comments about your favourite recipes with water kefir and how you liked mine.

I am looking forward to see you again for my next recipes.

Petra

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2 Comments

  • Reply
    Heike
    Tuesday January 28th, 2020 at 10:22 PM

    Hallo,
    am 2.09.2019 bestellte ich Wasserkefir und bin total begeistert von diesem herrlichen Getränk.
    Wo immer ich mich über Wasserkefir informiere, wird kundgetan, dass sich die Kristalle bei jedem Ansatz verdoppeln.
    Meine Kefirkristalle machen das absolut nicht. Sie sind seit September 2019 im Einsatz und haben sich bisher insgesamt noch nicht verdoppelt, es sind ca. 10 gr. mehr als nach der Anlieferung.
    Woran kann das liegen und was kann ich tun, dass die Kristalle sich vermehren? Mein Bedarf ist größer als die derzueitige “Ernte”
    Ich halte mich an die Anweisung und verwende 75% Rohrrohrzucker, 25 % Vollrohrzucker (ges. 80 gr. pro Liter), getrocknete Bio-Aprikosen von Alnatura oder denns und Bio-Zitronen.
    Bisher habe ich gefilteres Wasser genommen, habe jetzt aber auch mit normalem Leitungswasser angesetzt und es tut sich nichts in Sachen Vermehrung.
    Herzlichen Dank für ein paar vermehrungsträchtige Tipps.

    • Reply
      Petra
      Saturday February 1st, 2020 at 06:33 PM

      Liebe Heike,

      vielen Dank für Ihren Kommentar und Ihren Erfahrungsbericht.

      Die Wasserkefir Kristalle vermehren sich mit gefiltertem Wasser leider nicht, weil es dann keine Mineralstoffe mehr enthält. Sie müssten das Wasser wieder mineralisieren damit die Kristalle wieder waschsen. Die Wasserqualität ist das A und O bei der Kefirzucht. Bei der Verwendung von Leitungswasser (ungefiltert) haben einige Kunden auch Probleme mit dem Wachstum weil teilweise einfach zu viel gechlort wird. Aber das ist wohl auch der Grund warum Sie Ihr Wasser filtern. Haben Sie in Ihrer Nähe vielleicht eine gute Wasserquelle. Frisches Quellwasser funktioniert sehr gut:-)

      Herzliche Grüße

      Petra & Stephan Kriegener

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