Water Kefir

What should I do with my water kefir grains if I need a fermentation break?

What should I do with my water kefir grains if I need a fermentation break? - main picture

Dear water kefir fans,

I guess everyone who ferments water kefir already asked themselves: How could I store my water kefir if I go on holidays? Or what should I do if I need a kefir break? We’ll show you 2 ways of how you can easily store your water kefir 3 weeks up to 6 months.

water kefir with wooden spoonour delicious organic water kefir waits here for you*

Your water kefir is very active and needs a new batch every 3 days. This is not possible in everyones lifestyle. Letting your water kefir stay in its old batch for several days is not the best solution. So the question is: What can I do if I need a longer kefir break? Let’s start

How could I store my water kefir if I need a longer break?

Possibility No 1: Sugar water

This is the easiest way to store you water kefir up to 3 weeks. This is the procedure your water kefir grains need the lowest time of recovery from. It only takes a few days until your kefir activity is back to normal.

  1. Rinse your water kefir grains under lukewarm water.What is kahm yeast? – 6 strategies against kahm yeast in your water kefir - rinse water kefir crystals
  2. Dissolve 50g sugar into 200ml of water and fill the mixture inside a resealable glass
  3. Add water kefir crystals and close the glass until the first resistance
  4. Now, you can store your water kefir grains up to 3 weeks inside the fridge
  5. After the storage time you can start your kefir batch as normal

But what should you do if you need a longer break?

Possibility No 2: Dry the grains

With this possibility you are able to store your water kefir up to 6 months. This procedure needs 1 week to prepare before you can stop your water kefir fermentation process.

  1. Rinse your water kefir crystals with lukewarm water.What is kahm yeast? – 6 strategies against kahm yeast in your water kefir - rinse water kefir crystals
  2. Put backing paper on a backing tray and spread the kefir grains on the paper
  3. Now, place it on a safe area on room temperature and let it dry 3-5 days
  4. Fill the dried water kefir grains into a zip lock bag or lokable glass bottle and store inside the fridge up to 6 months
  5. Now you can start your water kefir batch as usual. Be prepared, that your water kefir grains need 1-2 weeks and some more batches until they are back to normal.

Now, you are perfectly prepared for a water kefir break and you don’t have to worry about your kefir grains anymore if you leave them alone for a longer time.

I would love to see some comments about this article and how you liked mine.

I am looking forward to see you again for my next article or recipes.

Petra

Watch this video and many more regarding Kefir and Kombucha on my Youtube channel…

* This is an Affiliate-Link – Affiliate-Links are sponsored Links

Ingredient parlor

Simply click here for all the tasty stuff

8 Comments

  • Reply
    Traute Brunken
    Tuesday May 7th, 2019 at 03:04 PM

    Hallo!
    Ich hab zu viele Kristalle für ein kefir Rezept was mache ich mit den übrigen?
    Trocknen und verschenken????
    Vielen dank im vorraus für ihren Tip.

  • Reply
    Sabine
    Monday February 3rd, 2020 at 06:19 PM

    Hallo, ich habe gehört, dass man die Kefirkörner nicht regelmäßig abspülen soll. Macht das dann nichts, wenn man sie vor einem Urlaub mal wäscht?
    Ich habe heute meinen ersten Wasserkefir geerntet und bin absolut begeistert vom Geschmack. Schmeckt mir wesentlich besser als Kombucha.
    Ich finde Deinen Beitrag toll.
    Liebe Grüße

    • Reply
      Petra
      Thursday February 6th, 2020 at 04:22 PM

      Hallo Sabine,

      vielen Dank für Ihren Kommentar!:-)

      Sie können die Kefirkristalle vor Ihrem Urlaub ruhig noch einmal gut spülen. Voraussetzung ist natürlich das Sie gutes Leitungswasser haben oder ein anderes hochwertiges Wasser nutzen.

      Liebe Grüße

      Petra & Stephan

  • Reply
    Martin
    Tuesday April 27th, 2021 at 07:28 AM

    Der Artikel ist ja ganz gut, aber für wie viel Gramm Kristalle reicht denn das Wasser? Müssen die Kristalle komplett im Wasser sein? Ich habe ein halbes Kilo Kristalle übrig.

    • Reply
      Petra
      Friday May 7th, 2021 at 03:41 PM

      Lieber Martin,

      vielen Dank für Ihren Kommentar.

      Ja, die Kristalle müssen komplett vom Wasser bedeckt sein, damit diese die Pause gut überleben und schimmelfrei bleiben!

      Schönen Urlaub oder schöne Pause mit Ihren Kristallen:-)

      Herzliche Grüße

      Petra & Stephan Kriegener

  • Reply
    Gisela
    Sunday May 16th, 2021 at 12:09 PM

    Ich habe die Kristalle seit 7 Monaten in dem gleichen Zuckerwasser in abgeschlossener Flasche im Kühlschrank gelagert. Sie haben sich extrem vermehrt. Sehen glänzend weiss aus. Kann man die noch benutzen oder ist das gesundheitsschädlich

    • Reply
      Petra
      Thursday May 20th, 2021 at 06:29 PM

      Liebe Gisela,

      vielen Dank für Ihren Kommentar.

      Vielleicht benötigen die guten Kefirkristalle etwas Zeit um wieder richtig in Gang zu kommen. Aber dann sollte Wasserkefir selber machen wieder möglich sein:-)

      Liebe Grüße

      Stephan & Petra Kriegener

    Leave a Reply