Dear fermentation friends,
Beetroot is one of our favourite winter veggies and tastes so nice and fresh. For all of you who like beetroot as much as I do, here comes the right recipe for you!
all you need for fermenting you can easily order here*
Did you know that beetroot has its name from its dye betanin? This little extra is giving this veggie its extra powerful colour. You won’t believe how amazing root beet tastes if you ferment it. In combination with horseradish it is amazing! Try it yourself!
For this easy fermented beetroot recipe you need those ingredients
- 700ml-glass with lit*, fermentation Air Lock* and glass weights* – our special fermentation set waits here* for you
- 2-3 beetroots
- 1 middle sized horseradish
- 10g salt
- somer water in the end
Do you have everything? This is how to make your fermented beetroot recipe yourself!
- Wash and peel beetroot and horseradish
- Grate both ingredients finely and fill in a suitable vessel
- Add salt and mix all carefully together
- Now, add some water until all ingredients are covered
- Let it ferment 5 days on room temperature and store 2-3 weeks afterwards inside the fridge
- Enjoy your ferment!
Fermented tomatoes
Print RecipeIngredients
- 700ml-glass with lit, fermentation Air Lock and glass weights
- 2-3 beetroots
- 1 middle sized horseradish
- 10g salt
Instructions
Wash and peel beetroot and horseradish
Grate both ingredients finely and fill in a suitable vessel
Add salt and mix all carefully together
Now, add some water until all ingredients are covered
Let it ferment 5 days on room temperature and store 2-3 weeks afterwards inside the fridge
Enjoy your ferment!
Have fun and enjoy!
I wish you a lot of fun by making this fermented beetroots recipe and I am very excited to hear your opinions about this delicious recipe.
I would love to see some comments about your favourite fermented recipes and how you liked mine.
I am looking forward to see you again for my next recipes.
Petra
Watch also this video and many more regarding Kefir and Kombucha on my Youtube channel…
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4 Comments
Katja
Thursday March 14th, 2019 at 08:06 PMLiebe Petra,
ich habe die rote Bete mit Meerrettich nun seit fünf Tagen im Glas. Du schreibst, dass man sie jetzt kühl stellen soll für 2-3 Wochen. Warte ich also 2-3 Wochen, bis ich es esse oder esse ich es innerhalb von 2-3 Wochen ab heute? Vielen Dank für deine Antwort!
Viele Grüße, Katja
Petra
Friday March 15th, 2019 at 12:41 PMLiebe Katja,
schön, dass Du dieses tolle Rezept ausprobierst und vielen Dank für Deinen Kommentar.
Nach 5 Tagen ist das Ferment schon verzehrbereit. Je nach Geschmack kannst Du es noch länger fermentieren lassen (mehrere Wochen). Es kann also nach 5 Tage gegessen werden oder Du wartest noch ein bissel – je nach Geschmack:-)
Weiterhin viel Spaß beim Fermentieren:-)
Liebe Grüße
Petra
Katja
Friday March 15th, 2019 at 12:54 PMOhh, vielen lieben Dank für die rasche Antwort!
Meine Rote-Bete-Meerrettich-Mischung hat übrigens nicht gezischt und geblubbert beim öffnen, kann es sein, dass der Prozess noch gar nicht gestartet hat?
LIebe Grüße & einen schönen Restfreitag
Katja
Petra Kriegener
Monday March 18th, 2019 at 01:11 PMLiebe Katja,
sehr gern:-) Es muss nicht zischen und blubbern. Ob der Ansatz fermentiert hat merkt man beim probieren wenn es auf der Zunge leicht “bitzelt”. Also einfach mal probieren wie es schmeckt:-)
Liebe Grüße und einen guten Start in die neue Woche:-)
Petra